Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Biserica Strei

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Biserica Strei la data de 12.11.09 18:14

dr2005


Biserica din Strei, unul din cele mai vechi monumente de arhitectură românească din Transilvania, datînd din secolul XIII, poate fi vizitată în comuna Strei, la cîţiva kilometri înainte de a ajunge la Călan. Monumentul, situat pe terasa înaltă a rîului Strei, este vizibil de la intrarea în localitate. O tablă indicatoare ne arată strada laterală pe care se ajunge la biserică, după 400m. Turnul şi acoperişul sînt construite din piatră în stil roman, în mod asemănător bisericii din Densuş. La construcţie au fost utilizate fragmente din sculpturi şi pietre cu inscripţii romane, provenite de la Sarmizegetusa. În interior se păstrează picturi din secolul XV. Urme de pictură au fost observate şi în exterior.
De mici dimensiuni, construită din piatră brută, prezintă un turn-clopotniţă pe faţada vestică, o navă scurtă cu boltă de scânduri şi un altar dreptunghiular, boltit în cruce pe ogive masive de piatră. Odinioară pictata şi la exterior, ea păstrează un valoros ansamblu de picturi murale la interior executate de maestrul Grozie.
Sinteză de influenţe bizantine şi nord-italiene (stil gotic timpuriu), valorificate într-o manieră arhitectonică locală, biserica ortodoxă din Strei datează din a doua jumătate a sec. al XIV-lea (după unele surse circa 1270). In altar "Isus in glorie" şi cortegiul apostolilor, în navă "Buna Vestire", Sf. Nicolae şi sfinţi.
Biserica de la Strei a fost construită dintr-un turn cu clopotniţă, care a încorporat în exterior un fragment de sarcofag roman dintr-o navă scurtă cu plafon cu scânduri şi dintr-un altar patrulater, distribuite de-a lungul axei vest est. Turnul clopotniţei, având trei etaje, este impresionant prin vigoarea zidăriei cu patină aurie, prin decoraţia de nobilă sobrietate. Clădirea bisericii este datată de la sfârşitul secolului al XIII lea, începutul secolului al XIV lea. Picturile bisericii reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală menită să împodobească un monument românesc. Aceste picturi sunt expresia acelei epoci în care cnejii români din Transilvania mai erau obligaţi să facă apel la maeştri străini pentru satisfacerea nevoilor artistice. Pictura interioară a fost realizată în secolul al XIV lea de meşterul Grozie. Iniţial, a fost pictată şi în exterior, însă această pictură nu se mai păstrează. Arhitectura bisericii ilustrează adaptarea stilului romano gotic din Transilvania la tradiţiile locale ale construcţiilor din lemn.

sursa: ghid Muntii Poiana Rusca

Biserica de la Strei a fost construită dintr-un turn cu clopotniţă, care a încorporat în exterior un fragment de sarcofag roman dintr-o navă scurtă cu plafon cu scânduri şi dintr-un altar patrulater, distribuite de-a lungul axei vest – est. Turnul clopotniţei, având trei etaje, este impresionant prin vigoarea zidăriei cu patină aurie, prin decoraţia de nobilă sobrietate. Clădirea bisericii este datată de la sfârşitul secolului al XIII – lea, începutul secolului al XIV – lea. Picturile bisericii reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală menită să împodobească un monument românesc. Aceste picturi sunt expresia acelei epoci în care cnejii români din Transilvania mai erau obligaţi să facă apel la maeştri străini pentru satisfacerea nevoilor artistice. Pictura interioară a fost realizată în secolul al XIV – lea de meşterul Grozie. Iniţial, a fost pictată şi în exterior, însă această pictură nu se mai păstrează. Arhitectura bisericii ilustrează adaptarea stilului romano – gotic din Transilvania la tradiţiile locale ale construcţiilor din lemn.

sursa: http://www.calan.info.ro/Atractii.htm

alte informatii: http://www.bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=80

foto: wikipedia

2 poze la data de 29.03.10 12:50

cami33


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum